top of page

עצמאי בשטח - פרק ב': איפה הקהל?

קהל גדול הוא המפתח בדרך להצלחה של כל אמן. אם יש לך קהל אתה לא תלוי בתחנות הרדיו, בחברות התקליטים או בעיתונאים כאלו ואחרים.


אצל אמנים רבים קיימת תפיסה מוטעית לפיה הקהל יגיע עם ההצלחה ברדיו כשלמעשה אין טעות גדולה מזו. נכון – שיר שמתנגן ברדיו עשוי להגדיל את כמות הקהל בהופעות, אבל הסתמכות על סינגל כזה או אחר עליו תיפול או תקום הקריירה שלכם מאפיינת חשיבה לטווח קצר.


בנייה נכונה של קהל נאמן לאורך זמן תהפוך אתכם לעצמאים – לא תהיו תלויים בתחנות הרדיו או בעיתונאים ואפילו תתחילו להתפרנס מהמוזיקה שלכם. זאת ועוד, תחנות הרדיו וכלי התקשורת לא יכולים להתעלם מאמן כלשהו, אלטרנטיבי ככל שיהיה, שמושך אחריו קהל מעריצים הולך וגדל לכל הופעה.


במאמר זה נבחן את הכלים שעומדים לרשותכם ואף נעבור על מספר עצות "עשה/אל תעשה" שיסייעו לכם בתהליך.



 

כל העולם במה:
על מנת שהקהל שמגיע להופעה שלכם יחזור בשנית ויביא איתו חברים, הוא צריך לעבור חוויה רב-חושית. לא די בכך שעשיתם חזרות ויש לכם נגנים מעולים – אם המופע הוא לא בימתי ואינו שונה מהאזנה לדיסק שלכם, סביר מאוד להניח שכמות הקהל שלכם לא תגדל מהופעה להופעה. צריך לתת "שואו". ברור שככל שהתקציב גדול יותר כך יהיה קל יותר להפיק מופע אטרקטיבי, אולם יש לא מעט דברים שניתן לעשות גם בתקציב נמוך.



קביעת סדר השירים - הופעה היא כמו סרט, יש להעביר את הקהל חוויה בשלבים, סף הריגוש צריך לעלות והטירוף מגיע לשיא בסוף ההופעה. לכן, אם יש לכם להיט חכו איתו לקראת הסוף. כמו כן, אם יש הדרן עדיף לבצע בו שיר מוכר. זכרו – הקהל בשלב הזה משולהב ורוצה לשיר איתכם את המילים. שירים חדשים ולא מוכרים מומלץ לשלב בצורה מדודה תוך כדי ההופעה ולעולם לא 2 ברצף.



 

עמידה על במה – היזהרו מאפקט "זאב נחמה" – למי שלא זוכר, הסולן המוכר של אתניקס היה ועודנו ידוע ביכולתו לעמוד חסר תנועה במשך כל ההופעה. החשיבות של התנועה שלכם על הבמה והאינטראקציה עם הנגנים היא גדולה מאוד. אלו דברים שצריך להתאמן עליהם בדיוק כמו האקורדים של השירים. אחת הדרכים הטובות ביותר ללמוד היא צפייה בהופעות של אמנים מוכרים מהז'אנר שלכם.



תלבושות/תפאורה וקונספט – עזבו את הג'ינס והטי שירט בבית ותתלבשו כמו שצריך. הסטיילינג צריך להיות נכון לסגנון המוזיקלי שלכם. עדיף שתאמצו איזה שהוא קו תלבושות ותלכו איתו, עדיף כמובן שיהיה גם איזה "טוויסט" שימשוך את העין (להקת סינגפור לדוגמא עולה למופעיה בחליפות ועניבות עקומות).
גם תפאורה היא עסק די פשוט – בד מתוח עם סמל ההרכב ועבודה עם איש התאורה של המקום יכולים לעזור לכם לתפוס את תשומת ליבו של הקהל.

קשר עם הקהל – לחלק מהאנשים האינטראקציה עם הקהל באה באופן טבעי וזורם ועבור חלק אחר זו נראית משימה בלתי אפשרית. זכרו, הקהל בא לראות אתכם והוא שווה התייחסות – כמה מילים על השיר הבא, אנקדוטות משעשעות וכד' יחברו אליכם את הקהל וייצרו הזדהות. כמובן, כמו שחוסר תקשורת מוחלט מזיק כך גם "ברבור" יתר.



 

לשמור על קשר – בניית בסיס נתונים
רשימת תפוצה טובה שווה זהב, דאגו שבכל הופעה אנשים ירשמו את כתובות המייל והטלפון שלהם על מנת ליידע אותם על ההופעות הבאות. זו דרך יעילה מאוד להגדיל את הקהל מהופעה להופעה. בנוסף, יצירת רשימת "חברים" מאפשרת לך לפנק את הנרשמים מפעם לפעם (כניסה בהנחה, כניסה חינם לרגל יום הולדת וכד') דבר שיהפוך אותם לקהל נאמן. אם יש לכם אתר אינטרנט צרו לכם רשימת חברי אתר ותדאגו לפנק גם אותם.


בעידן הפייסבוק, האינסטגרם והטוויטר האפשרויות שלכם לשמור על קשר וליצור אינטראקציה עם הקהל שלכם היא כמעט בלתי מוגבלת. רק זכרו שהרשתות הללו נקראות "חברתיות" מסיבה מסוימת – אם המידע יהיה חד כיווני בלבד, לא השגתם דבר. היו יצירתיים, שתפו את הקהל בתהליך היצירה, צרו הזדמנויות בהן הקהל יוכל להרגיש שהוא חלק מההרכב, מהאלבום ומההופעה.


גם כאן, לאלו המסוגלים להרשות לעצמם ישנם שירותי קידום ברשתות חברתיות שיכללו בניית עמוד רשמי, יצירת קמפיינים וכד'. כמו בכל תחום חדש גם כאן השוק יחסית פרוץ וכדאי לכם לבדוק היטב לפני שתבחרו עם מי לעבוד.



שיתוף מידע - בניגוד לעסקים שם דליפת מידע מזיקה לעסק, אינני רואה כל רע בשיתוף נתונים בין אמנים. צרו קשר עם אמנים מהז'אנר שלכם ובהנחה ואתם פונים לאותו קהל היעד החליפו רשימות תפוצה או שלחו המלצות אישיות על ההופעות אחד של השני לקהל שלכם, זה יכול להיות גם פתח לשיתופי פעולה אמנותיים מעניינים כך שכולם מרוויחים.



 

תליית פוסטרים וחלוקת פלאיירים:

פוסטרים ופלאיירים הם אמצעי קידום מכירות ותיק והוא נחשב לאחד הכלים הבסיסיים לקידום מופע. השאלה שתמיד עולה היא - האם פוסטרים ופלאיירים מביאים קהל. התשובה בגדול – לא. אין זה אומר כי הם מיותרים או חסרי חשיבות – האפקט של פוסטרים ופלאיירים הוא מצטבר והופך אפקטיבי יותר בשילוב אלמנטים נוספים (יח"צ, המלצה של חבר).


החשיבות של תליית הפוסטרים וחלוקת הפלאיירים היא בחשיפת השם שלכם לקהל ומעין הצהרה "אני כאן". במידה ואתם מופיעים כל חודש ומתמידים בתלייה ובחלוקה תוך מספר חודשים השם שלכם כבר יצלצל מוכר לאנשים ברחוב.


כמובן שכדאי לעצב את הפלאיירים והפוסטרים באופן שימשוך תשומת לב ויעורר עניין. גם כאן כדאי לבחור קו אחיד של גרפיקה ולשמור עליו לאורך כל הדרך כי זכרו, אתם בונים מותג בדיוק כמו סלקום או קוקה קולה. למרות חשיבותם של האמצעים המסורתיים לקידום ההופעה, חשוב גם להיות יצירתיים ומקוריים ולהפתיע בכל פעם.



 

תדירות ההופעות:

בכל הנוגע לערים הגדולות (ת"א, ירושלים, חיפה) לא כדאי להפריז בהופעות. בערים הגדולות יש שפע של מופעים בכל ערב והתחרות לא קלה. כאשר אתם מתכננים את סדר ההופעות שלכם לא הייתי ממליץ להופיע יותר מאחת לחודש בכל אחת מהערים האלו. המפתח הוא יצירת ביקוש. אם תופיעו כל שבוע סביר להניח שבכל אחת מההופעות יגיע חלק קטן מהקהל הפוטנציאלי שלכם וגם הוא "יישרף" במהרה כתוצאה מחשיפת יתר (מי ישלם כל שבועיים על אותה הופעה?). תנו לקהל שלכם לחכות להופעה הבאה ותנו את ההרגשה שלהופעה הזו חייבים לבוא. את ההרגשה הזו ניתן להשיג ע"י מציאת "סיבה למסיבה" בכל הופעה – יום הולדת להרכב, השקת סינגל חדש וכו'.


בכל הנוגע להופעות מחוץ לערים, תשאפו להופיע כמה שיותר ובכמה שיותר מקומות. מחוץ לעיר ההיצע התרבותי הוא לרוב דל יותר ולכן קל יותר להגיע לקהל מקומי שצמא למוזיקה טובה. אל תתרגשו אם בהופעה שלכם בקיבוץ בצפון הגיעו רק 15 איש, אם תתמידו ותופיעו בכל מקום בארץ יווצרו "קנים" של מעריצים שאת הדחיפה שלהם תרגישו כאשר ייצאו השירים שלכם לרדיו.



 

הופעות בחינם – כן או לא
בויכוח העתיק הזה אני משתייך לצד המתנגד להופעות החינם (להוציא חריגים). הופעה בחינם כמוה כמו להצהיר "אני לא שווה שתוציאו עלי כסף". הפגיעה פה היא כפולה – מעבר להצהרה התדמיתית, גם הקהל שהגיע להופעה החינמית לא ישמח לשלם כרטיס בהופעה הבאה. נכון, קשה יותר לבקש מהחברים לשלם עבור כרטיס, אבל בטווח הארוך זו ההחלטה הנכונה.


מהם המקרים החריגים בהם ניתן להופיע בחינם?

א. אם מעולם לא הופעתם על במה ואתם צריכים הופעה/שתיים להשתפשף

ב. אם אתם כוכבי על ובא לכם לפנק את הקהל באופן חד פעמי. עם זאת, יש כמובן לבחון כל מקרה לגופו.



לסיכום: על מנת שהקהל יגיע למופע שלכם ואף יגדל ממופע למופע דרושה עבודת שטח מאומצת שמתחילה בחזרות עם ההרכב ועד למופע עצמו. מופע אטרקטיבי (ולא ארוך מדי) יגרום לכך שאנשים שהיו בהופעה ייצאו עם טעם של עוד, ידברו עליכם ויביאו חברים בפעם הבאה. עבודת שטח נכונה לאורך זמן המשלבת את כל האלמנטים הנ"ל (וגם מוזיקה טובה לא תזיק) תסלול את דרככם היישר לקיסריה.



פרק א' |  פרק ב' | פרק ג' | פרק ד' | פרק ה'​

לדף הבית

חזור למעלה

publications
ar
bottom of page